fag

Fagul

Este un arbore din zona temperata, avand inaltimi de pana la 35 metri.

Este înalt, impunator, cu scoarta neteda, cenusie-albicioasa. Are muguri fusiformi, ascutiti, iar frunzele in general ovale. Fructul numit ji , este o nucula, acoperita de o scoarta tepoasa. lnflorirea are loc in luna mai. Creste in special la deal si munte, dar poate fi intalnit sporadic si la campie, mai ales in regiunile nordice ale Romaniei. Fagul permite multor specii de plante marunte sa supravietuiasca in zonele in care predomina, formand cadrul aşa-numitelor fagete , biotopuri bogate. Lemnul este albicios spre gri, iar alburnul si duramenul nu se deosebesc. Razele medulare sunt foarte mari si bine delimitate iar porii nu sunt vizibilicu ochiul liber.

Proprietati terapeutice

Infuzia de coajă de fag este folosită in combaterea febrei, fiind antipiretică şi antitermică. Gudronul de fag dă rezultate în tratarea dermatitelor, precum şi în boli ale căilor respiratorii, efectul sau fiind, adesea, nu numai ameliorarea, ci si vindecarea.

Utilizare

Lemnul de fag a fost si este mult aprociat. Ca lemn de fox, el are o calitate deosebita, arzand cu fum putin si la o temperatura destul de ridicata, fiind folosit in trecut in cuptoarele industriale, de pila la producerea sticlei sau fierului.

In industria mobilei se foloseste la: scari, usi, mese, scaune, piese de mobilier, unelte, scule, furnir estetic, podele, instrumente muzicale, placi, placaje, jucarii, patuturi copii, echipamente sportive, piese decorative pentru masini, etc. Prelucrarea se face bine si usor cu toate culele. Poate fi rindeluit, aschiat si lustruit, iar vopseaua, lacul si cleiul sunt bine tolerate.