Stejar

Stejarul

Stejarul este un arbore din zona temperata, inalt, cu ramuri puternice, noduroase, coroana larga si bogata. Arborele este foarte trainic si poate atinge pana la 500 de ani si mai mult. Scoarta stejarului este de culoare brun-negricioasa, aspra, adanc brazdata, adapostind adesea o micro-fauna activa. Alburul si duramenul sunt foarte clar diferentiate, alburul este alb-galbui, duramenul este gri-galbui pana la maro. Razele medulare pot forma in sectiune o asa numita “oglinda”. Frunzele sunt lobate, cu 4-8 perechi de lobi. Petiolul este scurt (4-8 cm). Stejarul infloreste in luna mai. Fructul este o achena denumita ghinda. Se intalneste mai ales la campie si in zonele colinare, foarte rar la deal.

Proprietati terapeutice

Stejarul (Quercus robur) reprezinta un arbore a carui scoarta este utilizata in terapeutica naturista. Scoarta de stejar are proprietatile de: antiseptic al florei microbiene, cicatrizant, hemeostatic si ajuta la tratarea si vindecarea hemoroizilor, hemoragiilor uterine, leucoreei, afectiunilor stomacului, leziunilor anusului, afectiunilor intestinale, transpiratiei picioarelor. Ceaiul preparat din scoarta de stejar este considerat un remediu natural in vindecarea: diareei, hemoragiilor, hemoroizilor (aplicarea de comprese), combate constipatia ce are drept cauza hemoroizii (infuzi preparata din scoarta de stejar, amestecata cu flori de musetel si seminte de in).

Utilizare

Lemnul de stejar este un lemn pretios, de calitate superioara, mai ales daca este uscat corespunzator, este foarte cautat, mobila masina din stejar fiind foarte apreciata. Lemnul de stejar este uscat natural, avand peste 12 ani vechime, este scump, fiind folosit pentru mobila de lux, iahturi de lux, constructii de lux, etc. Aproape doua secole traversele de stejar au fost folosite cu mult succes in port. Lemnul de stejar se foloseste pe scara larga in constructiile de lemn sau mixte. In industria mobilei se folosete la: parchet si constructii, scari, podele, usi, mese, scaune, orice fel de mobilier de interior, placi, placaje, furnire, mobilier de exterior, etc.