Teiul

Teiul, sau Tilia, este un gen care cuprinde aproximativ 30 de specii de arbori, nativi zonelor temperate ale emisferei nordice, in Asia (unde majoritatea diversităţii speciilor este găsită), Europa şi Estul Americii de Nord. Teii sunt copaci foiosi. ajungând până la 40 metri inălrime, cu frunze cu o anvergură de 6-20 cm, străbătute de nervuri. 

Propietati terapeutice 

Florile, frunzele, scoarţa şi cărbunele (obţinut din lemn) de tei sunt folosite in scopuri medicinale. Ingredientele active ale acestora includ flavonoizi (cu rol antioxidant) şi uleiuri volatile. Planta contine şi taninuri, cu rol astringent. Ceaiul de tei (preparat prin infuzia florilor) are un gust plăcut, datorai aromelor uleiului volatil din flori. Având o acţiune calmantă asupra sistemului nervos central, ceaiul din flori de tei este folosit în scopuri terapeutice. Florile de tei sunt folosite mai ales pentru tratarea răcelilor, tusei, febrei, infecţiilor, inflamaţiilor, presiunii arteriale înalte, durerilor de cap (mai ales migrenele), dar şi ca diuretic (creşte producerea de urină), antispasmodic şi sedativ. Medicina tradiţională asiatică foloseşte flori de Tilia (uz intern) ca tratament pentru vindecarea afecţiunilor tractului respirator, a febrei sau gripei.

Scoarţa şi alburnul (lemnul moale dintre scoarţă şi măduvă) sunt folosite pentru a trata afecţiuni ale ficatului, colecistului şi celulitei (inflamarea pielii şi a tesutului adipos).

ln formă carbonizată, lemnul de tei este ingerat pentru a trata boli intestinale şi, prin aplicare topica, pentru a calma infecţii ale membrelor inferioare. Băile de relaxare şi aromaterapie pot include esenta de tei sau flori scufundate in apă. Mugurii şi frunzele tinere sunt, de asemenea, comestibile.

Utilizare 

Teiul are proprietati excelente pentru sculptură şi este în special favorizat de catre sculptorii in lemn atunci cand au de realizat elemente ce neceesita migala si munca delicate. Acesta este un lemn foarte stabil şi este suficient de moale pentru a fi sculptat si lotusi suficient de tare pentru a-si mentine forma. 

Teiul, de asemenea, imbatrnneste frumos, are proprietăţi bune de îndoire şi este adesea folosit pentru fabricarea mobilei. Din lemnul de tei se mai pot confectiona: instrumente muzicale, jaluzele, obloane, mobilier de interior, finisaje